W dzisiejszych czasach bardzo dużo słyszymy o tym jak ważny jest ruch i zdrowe odżywianie. Epidemia zawałów wśród młodych ludzi wskazuje na to, że powinniśmy zacząć o siebie bardziej dbać. W artykule poruszymy 3 kwestie dzięki którym, będzie łatwiej zadbać o zdrowe odżywianie.
Mimo że oszczędzenie kilku złotych na produktach żywnościowych jest bardzo kuszące, to trzeba się zastanowić skąd się biorą różnice w cenach produktów. Droższe produkty są najczęściej oznaczone nazwą bio, co to w zasadzie znaczy? Produkty nie są zmodyfikowane genetycznie, a ponadto w procesie wzrostu nie stosowano nawozów (w przypadku produktów roślinnych) ani sterydów (w przypadku zwierząt). Produkty tego typu najczęściej też mają krótszą datę przydatności do spożycia przez niższe stężenie, albo całkowity brak konserwantów. Ponadto naturalna żywność smakuje lepiej, będzie bardziej sycąca. Czy są jeszcze inne zalety? Jak najbardziej. Będzie mniej nas kusiło żeby do koszyka wrzucić paczkę chipsów, kiedy płacimy za kilo marchewki 7 złoty.
Jeśli mieszkamy w mieście i jesteśmy skazani na kupowanie żywności w supermarketach warto się kierować do działów z bio-żywnością i szukać produktów z takim oznaczeniami. Trzeba jednak zachować czujność i jeśli to możliwe, zweryfikować, czy to nie tylko chwyt marketingowy, najczęściej takie informacje znajdziemy w sieci wpisując nazwę produktu.
Jeśli znamy jakiegoś sprzedawcę w takich miejscach i znamy jakość produktów, które sprzedaje możemy śmiało zwrócić się do niego, zamiast w stronę supermarketu. Sklepy warzywne najczęściej oferują produkty wysokiej jakości. Kupowanie mięsa bezpośrednio u rzeźnika też zwiększa naszą szansę na zakup naturalnej i zdrowej żywności.
Gotowanie warzyw i mięsa to świetny sposób na zachowanie większości substancji odżywczych. Wywar wystarczy odpowiednio doprawić i pyszna zupa jest gotowa. Alternatywnie, jeśli nie chcemy robić zupy, możemy uparować naszą żywność.
Ten proces jest nieco bardziej skomplikowany, ale żywność przygotowana w piekarniku jest bardziej wyrazista niż ta gotowana. Trzeba uważać żeby jej nie przypalić, bo będzie to oznaczało zniszczenie żywności.
Wbrew popularnemu przekonaniu smażenie nie musi być szkodliwe. Trzeba tylko zadbać o to, żeby na naszej patelni nie było zbyt dużej ilości tłuszczu, którym mogłoby przesiąknąć mięso. Olej, którego używamy, musi być odporny na wysoką temperaturę – nada się olej kokosowy, rzepakowy i masło klarowne. Nie powinniśmy też smażyć przesadnie długo, przedłużenie procesu powoduje straty w wartościach odżywczych.
Ten sposób nie dotyczy mięsa. Sałatki przygotowane z naturalnych produktów smakują świetnie i są bardzo zdrowe.
Dbanie o naturalną i zdrową żywność jest równoznaczne z dbaniem o nasze zdrowie, a na nim nie warto oszczędzać. Ponadto oprócz korzyści zdrowotnych nasze podniebienie też na pewno doceni przeprowadzone zmiany.