Plastikowe opakowania na żywność znajdują się w każdym polskim domu. Jak wiadomo nie są one dobre dla środowiska, ani dla naszego zdrowia. Jak, więc przechowywać jedzenie, aby opakowanie nie miało szkodliwego wpływu na ekosystem i nas.
Opakowania, które można użyć wiele razy pozwalają nam robić zakupy „zero waste”, a to wpływa na zmniejszenie ilości odpadków, które trafiają na wysypiska śmieci. Szczelnie zamknięte pojemniki wykonane z plastiku powodują szybsze pojawienie się pleśni na naszym jedzeniu, poza tym wszem i wobec trąbi się o tym, że opakowania plastikowe uwalniają toksyny, które przedostają się do żywności. W czym, więc przechowywać jedzenie? Na to pytanie odpowiemy w tym artykule.
Zdecydowanie jednym z neutralnych opakowań dla jedzenia to te ze szkła. Nie są one podatne na wysoką temperaturę, a więc nie wejdą w interakcję z gorącą zawartością. Badania przeprowadzone przez wielu naukowców potwierdzają, że w skutek oddziaływania wysokiej temperatury na plastikowe opakowania wydzielają się różne niebezpieczne substancję, które przenikają do żywności. Mogą one wpłynąć na zdrowie oraz samopoczucie. Najlepszym rozwiązaniem przechowywania jedzenia są pojemniki ze szkła. Należy unikać foliowych torebek czy właśnie szczelnie zamkniętych opakowań, które nie będą posiadać systemu odprowadzania wilgoci w przypadku produktów mokrych np. wędlin. Szczelne pojemniki natomiast można użyć do przechowywania kasz, makaronu i wielu innych suchych produktów.
Przeczytaj także na czym polega catering dietetyczny eko.
Szklane opakowania świetnie nadają się do żywności w domu. Co jednak w przypadku, gdy wyjeżdżamy na jednodniową wycieczkę albo chcemy spakować jedzenie do szkoły naszemu dziecku? Szklane pojemniki nie zdadzą tutaj egzaminu z powodu swojej wagi… są dosyć ciężkie. Innego rozwiązania w takiej sytuacji jak plastikowe opakowanie nie ma racji bytu. Na rynku jest ogromny wybór takich pojemników. Jednak jeśli chcemy uniknąć tych szkodliwych chemicznych związków sprawdzaj dokładnie czy takie opakowanie jest przeznaczone do przechowywania żywności. Najłatwiej będzie znalezienie odpowiedniego oznaczenia na samym opakowaniu. Szukaj tych, które mają oznaczenie takie jak: 2(HDPE) i 5(PP). Jeśli będziesz stosować się do tej wskazówki prawdopodobnie w przyszłości problemów zdrowotnych lub złego samopoczucia.