Curry - do jakich dań najlepiej pasuje?

Curry – do jakich dań najlepiej pasuje?

Curry to jedna z najbardziej popularnych potraw z jaką można się spotkać w kuchni. W Indiach „curry” oznacza” sposób przygotowania potraw. U nas to najczęściej mieszanka fantastycznych przypraw, jakie można użyć do wielu przypraw. Co należy wiedzieć o curry i do jakich potraw obecnie się je stosuje?

Orientalna kuchnia

Curry pozwala na przygotowanie orientalnych potraw we własnym domu. Potrawy, które są przyrządzone przy użyciu tej przyprawy mają charakterystyczny kolor – żółty. Wiele osób narzeka, że jest to potrawa „brudząca”, ponieważ jej szczypta wystarczy do tego, aby całe ręce pokryły się żółtym kolorem. Smak tej mieszanki przypraw jest naprawdę niesamowity i warto poświęcić się dla tego, aby przyrządzić prawdziwe frykasy dla siebie oraz dla swoich bliskich. Mówi się, że dzisiejsze curry bardzo mocno przypomina w swoim składzie garam masala, która niezmiennie kojarzona jest z hinduską kuchnią. Wbrew powszechnej opinii, curry jest mieszanką przypraw, która nie ma określonego składu. Curry może zawierać kurkumę, chilli, pieprz, imbir, sól, kolendrę, czarną gorczycę i kmin rzymski. W kuchni spotykane jest nie tylko curry w kolorze żółtym, ale także w kolorze czerwonym. Na Sri Lance często użytkowana jest przyprawa charakterystyczna dla tego regionu, która jest ostrzejsza w swoim smaku.

Dania z curry

Dzisiaj ta potrawa bardzo często gości nie tylko w indyjskiej kuchni, ale także w polskiej. Wielu kucharzy przyrządza specjalny sos na bazie tej przyprawy. Owy sos jest świetną propozycją do mięs drobiowych oraz do ryb. Jeżeli ktoś nie miał przyjemności jeść ostrej zupy pieprzowej, to koniecznie przepis na takie danie powinien odnaleźć w sieci, ponieważ i tam użyta jest przyprawa curry. Samo danie ma naprawdę genialny smak i zachwyci nie jedną osobę – nawet taką, która na co dzień nie przepada za kuchnią ostrą. Curry jest świetną propozycją, która doskonale pasuje do sałatek, dzięki czemu podkreśla smak warzyw i innych składników tego dania. Inną propozycją dla smakoszy jest curry z dyni z batatem i ciecierzycą, a także grillowane steki z kalafiora z curry i zieloną salsą. Wśród innych przepisów, gdzie występuje curry znaleźć można ryż w sosie curry, makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i curry, schab w sosie curry z papryką, kurczak curry i mango oraz polędwica w curry i śmietanie. Może i przyprawa brudzi ręce, ale dzięki niej można przyrządzić wspaniałe dania, które wiele osób będzie zajadło z wielkim smakiem. Curry zawsze warto mieć w domowej kuchni zawsze pod ręką.